Sensorische Activiteiten voor Baby & Dreumes

 

Regelmatig kwam de vraag voorbij of ik ook leuke Kliederspel ofwel Sensorische Activiteiten wist voor kinderen onder de twee jaar. Het liefst activiteiten die niet met verf, dus niet te Messy en 'Veilig' zijn.

 

Als je dan toch echte Klieder activiteiten met je baby of dreumes wil gaan doen zou ik eerst voor Taste Save gaan. Als een beetje water, bloem, eetbaar zand, haver, kokos of de tapioca parels.

 

Omdat er vaak broertjes en zusjes mee komen naar de Kliederschuur tijdens de Messy Play ochtend leek het me leuk om dit te ontdekken. Samen met onze jongste Luuk van toen 2 jaar heb ik toen veel verschillende dingen uitgeprobeerd en gedeeld op Facebook.

 

Na aanleiding hiervan zijn er veel baby en dreumes producten in de webshop gekomen. Als de baby contrastkaarten, buisjes, flessen, sjaals, linten, bijtringen, baby gym, schattenmandjes en schattenkastjes en nog meer. En inmiddels geven we in De Kliederschuur naast de Messy Play ochtend voor kinderen van 1,5 t/m 4 jaar nu ook een Snoezel Uitje voor kinderen vanaf 4 maanden tot 2 jaar. 

 

 

De vraag naar activiteiten voor baby's en dreumes blijft komen. Daarom heb ik hier al onze baby en dreumes activiteiten gebundeld. Veel inspiratie plezier! Oh en hou deze pagina komend jaar nog maar in de gaten, want momenteel ben ik hoogzwanger van onze vijfde wonder. En ligt er al een lijstje met veel leuke nieuwe activiteiten om uit te proberen klaar!

 

Doe deze activiteiten wel altijd samen of blijf dicht in de buurt! Laat je baby nooit alleen met de sensorische materialen. Dan wens ik je veel inspiratie plezier! En ga je met een van de onderstaande activiteiten aan de slag? Ik zou het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat.

 

Sensorische Contrastkaarten

 

 

Al voordat je je baby bijvoorbeeld de sensorische buisjes kunt aanbieden die je baby beet kan pakken kun je al contrastkaarten aanbieden aan je baby. Door ze gewoon neer te zetten in het zicht van je baby. Meer informatie en speeltips lees je op de inspiratie pagina baby contrastkaarten, link staat hieronder.

 

Zwart, Wit & Rood

 

 

Baby's zien in het begin nog erg wazig. Kleuren kunnen ze nog niet echt onderscheiden. Contrasterende kleuren als zwart en wit zien ze het best, omdat hier het contrast het hoogst is. Dit heeft daarom sterk hun interesse.

 

De eerste kleur die ze zien is rood. Rood blijft ook vaak een tijd een favoriete kleur voor baby's. Meer informatie en speeltips lees je op de inspiratie pagina baby contrastkaarten, link staat hieronder.

 

Flessen Gekleurd Water voor het Raam

 

 

Zet een paar flessen met gekleurd water voor het raam om naar te kijken. Als de zon er doorheen schijnt krijg je er mooie regenboog op de vloer.

 

Sensorische Pittenzakjes

 

 

Met deze sensorische pittenzakjes worden de zintuigen van je baby, dreumes, peuter geprikkeld. Omdat ze verschillen van textuur, kleur, vorm en inhoud! Meer informatie en veel speeltips lees je op de inspiratie pagina sensorische pittenzakjes, link staat hieronder.

 

Baby Linten

 

 

Deze mooie gekleurde linten kun je aan een babygym, mobile of touw hangen. Ze zijn eerst om naar te kijken, je kunt ze rustig bewegen. Later om mee te spelen door er tegen aan te trappelen met handjes en voetjes. Zo kan je baby er Sensopatisch mee spelen en de kleuren ontdekken.

 

De set bevat 12 gekleurde linten. En ze zijn dus al geschikt vanaf 3 maanden. Om op te hangen uiteraard, niet om aan je baby te geven. Je kunt ze zelf rustig heen en weer bewegen.

 

Om te voorkomen dat de linten gaan rafelen heb ik ze dicht gesmolten, zoals je kunt zien op de foto.
Hou toch nog zelf goed in de gaten dat de linten niet gaan rafelen.

 

LET OP! Doe dit spel wel altijd samen of onder toezicht. Laat je baby nooit alleen met de linten. Controleer ook altijd even extra of de linten goed vast zitten.

 

Bijtring met Linten 

 

 

Knoop wat linten aan een houten Bijtring. Let er wel goed op dat ze goed vast zitten. 

 

Organza Baby Sjaaltjes 

 

 

Ze zijn heerlijk zacht en doorschijnend. Je kunt hier met je baby heerlijk Sensopatisch mee spelen en zo samen de kleuren ontdekken. Meer informatie en speeltips lees je op de inspiratie pagina Organza Baby Sjaaltjes, link staat hieronder.

 

Boeren Baby Sjaaltjes 

 

 

Ze zijn niet zo zacht en doorschijnend als de Organza Sjaaltjes, omdat ze van katoen zijn. Maar ze hebben wel hele mooie kleuren en patronen om te ontdekken en je kunt er veel leuke activiteiten mee doen! Meer informatie en speeltips lees je op de inspiratie pagina Boeren Baby sjaaltjes, link staat hieronder.

 

Babygym 

 

 

Deze mooie houten baby gym van het merk Friemel is heel stevig en degelijk. Ik vind hem ook heel gemakkelijk om in elkaar te zetten. En uiteraard om weer uit elkaar te halen om op te bergen. Dit houten frame is CE-gecertificeerd volgens de Europese speelgoednorm. Wij gebruiken hem om de Gekleurde Linten en Organza Sjaaltjes aan op te hangen. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Bijtring met Sjaaltje

 

 

Knoop een sjaaltje aan een houten Bijtring. Let er op dat hij goed vast zit.

 

Sensorische Hoepel

 

 

Maak verschillende materialen vast aan een hoepel. Leg je kindje in het midden op z'n buik en laat hem zo de materialen ontdekken. 

 

Sensorische Buisjes

 

 

Deze baby buisjes zijn nog smaller dan de smalle Sensory Bottles. Perfect formaat voor baby handjes. Je baby kan er naar kijken, mee schudden, spelen en tot rust komen. Het is ook erg leuk om ze toe te voegen aan een Sensorische Schattenmandje. Zie onderstaande links voor meer informatie en foto's.

 

Sensorische Ballen

 

 

Rond Kerst hebben we Sensory Kerstballen gemaakt. Daarvoor heb ik transparante ballen gebruikt die je open kunt maken. Je kunt ze vullen met mooie materialen en dan weer dicht doen.

 

Ik lijmde ze eerst dicht met superlijm. Dit werd alleen echt niet mooi. En de lijm resten krijg je niet weg gepoetst. Dus probeerde ik met het lijmpistool. Na even oefenen had ik de slag te pakken.

 

Neem een halve bal in je hand en doe de vulling er vast in. Leg de andere helft klaar, zodat je deze snel kunt pakken. Doe vier kleine stipjes lijmpistool op het opstaande randje en doe dan snel de andere helft er op. Ze zitten dus niet zo goed vast als de doppen van de Bottles. Die kun je echt goed vast lijmen met veel lijm. Hou daarom vooral de ballen met kleine materialen goed in de gaten met jonge kinderen.

 

Ons buurmeisje heeft ze uit getest! Zoals je kunt zien op de foto's vond ze het erg leuk. Ook begreep ik dat ze er al mee ging voetballen en dat ze nog heel zijn! Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Sensorische Flessen

 

 

Sensorisch flessen om naar te kijken, leuk om mee te spelen, schudden of om mee tot rust te komen. De dip zit goed vastgelijmd met super lijm. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Fles met Magneetstaaf 

 

 

Sensopatisch flesje met olie en gekleurde paperclips en een magneetstaaf om mee te spelen, ontdekken, of om mee tot rust te komen. De dop zit goed vast gelijmd met superlijm. In de fles zit alleen olie, anders gaan de paperclips roesten. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Snoezel Hoekje

 

 

Maak een rustig hoekje waar je kindje tot rust kan komen, ontprikkelen, snoezelen. Dit kan een boekje zijn, tentje of een doos. Je kunt hier verschillende densorische materialen neerleggen of ophangen. Zorg wel dat je er zelf goed zicht op hebt.

 

Schattenmandjes

 

 

Een schattenmandje is een lage mand die is gevuld met allemaal alledaagse, natuurlijke en huishoudelijke artikelen. Het is een mand met verschillende vormen, texturen, gewichten, kleuren, geuren en maten. Op de inspiratie pagina Sensorische Schattenmandjes lees je veel meer informatie en vele speeltips, de link staat hieronder.

 

Spelen met Armbanden

 

 

Maak ook eens een mandje met allemaal mooie armbanden en een rekje waar je ze aan kunt hangen. 

Ringenboom

 

 

De ringenboom was een groot succes tijdens het Snoezeluitje. De houten ringenboom is 25 bij 25 bij 48 centimeter. Bij de handgemaakte houten ringenboom zit een setje van 8 gekleurde grote houten ringen. De ringen zijn 7 centimeter. Ze zijn beschilderd met gif vrije verf en zitten in een mooi stoffen opbergzakje.

 

Bij de ringenboom zit ook een rieten mandje. Je zult zien dat ze ze zich enorm vermaken met het halen van de ringen uit het mandje en ophangen aan de boom. Om vervolgens weer van de boom af te halen om weer in het mandje te leggen. Een fijne motorische oefening voor jonge kinderen. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Schattenkastjes

 

 

Een leuke variant op het Sensorische Schattenmandje is het Sensorische Schattenkastje. Materialen die je in een schattenmandje zou doen kun je ook heel goed in de vakjes van het schattenkastje kunnen doen. Meer informatie en vele speeltips lees je op de inspiratie pagina Schattenkastjes, link staat hieronder.

 

Ontdekbord

 

 

Dat wat je in een Schattenmandje of Schattenkastje doet kun je ook vast maken op een bord, een ontdekbord ofwel busy board. Zodat je kleintje verschillende echte materialen kan ontdekken. Deze kun je net als bij de mandjes aanpassen per leeftijd en thema.

 

Kliederspel met Water

 

 

Kliederspel met water is altijd leuk. Ook voor hele jonge kinderen. Water overgieten in verschillende bakjes en kommetjes blijft heerlijk. Aan hele jonge kinderen kun je een heel klein laagje water met baby sponsjes aanbieden. Zoals we dat doen tijdens het Snoezel Uitje.

 

Heb ik een keer tijdens de Messy Play ochtend geen activiteit klaar staan met water. Dan bedenken ze er zelf wel een, bij de grote lage wasbak. Hier liggen daarom nu ook altijd allemaal verschillende borsteltjes klaar.

 

Doe eens wat dieren, duplo blokken, citroenschijven, pompom balletjes of doppen in een grote bak met water en leg er wat schepnetjes bij. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Baby Sponsjes 

 

 

Spetter, ontdek en speel samen met de gekleurde sponsen. Laat de sponsen vollopen met water en knijp ze boven ze bak uit. Gegarandeerd veel speelplezier! Je kunt ze natuurlijk ook aanbieden in bad.

 

 

Gescheurd Papier

 

 

Scheur wat papier in stroken. Wij hebben een oude krant genomen. Laat je kindje maar voelen en ontdekken. Misschien lukt het zelf al om het papier in stukjes te scheuren. Luuk is al twee en hij vond het geweldig om het papier samen met mij in stroken te scheuren. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

 

Sensorische Zakjes 

 

 

Doe wat verf in een hersluitbaar zakje en plak deze tegen het raam. Je kunt ze ook vullen met andere materialen als water parels, pom poms, knopen, veertjes en ze vast plakken op de grond. 

 

Vingerverven Zonder Vieze Handen

 

 

Neem een vel stevig papier of een canvas doek. Je kunt het papier in een vorm passend bij het thema knippen, zoals ons Paasei. Kies samen wat kleurtjes uit en doe wat drupjes verf op het papier. Wikkel het dan goed in de folie. Wij hebben een stevige placemat gebruikt, maar als je tafel vies mag worden kun je ook folie om de tafel heen wikkelen. En om een canvas doek kun je het zo heen wikkelen natuurlijk.

 


Laat je kindje voelen, drukken, wrijven, slaan met z'n handen op de verf. Tot slot haal je de folie er van af en laat je het drogen.
Je kunt ook zo'n vershoud zakje (zipzakje) gebruiken. Doe hier een papier in met verf er op en tape het vast op de tafel, grond of tegen het raam. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Rollen door de Verf

 

 

Wij rollen graag door de verf met balletjes, knikkers, kastanjes, kerstballen... Dit kun je ook met hele jonge kinderen doen. Als je een doos neemt waar de deksel weer op kan. We hebben eerst in Luuk zijn kliederdoos een vel papier neergelegd. Luuk heeft wat kleuren uitgekozen. We hebben wat kloddertjes op het papier gedaan. Luuk heeft zelf wat knikkers in de doos gedaan. Deksel er weer op en schudden maar!!!! Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Sporen Maken

 

 

Racen met auto's door de verf is erg favoriet. Heb je liever niet je kind helemaal onder de verf. Plak dan eens met tape een stift of een dik potlood achter een auto. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Red de Dieren

 

 

Wikkel touw of schilderstape om een bak heen. Een wasmand kan ook!  Leg speelgoed, dieren of materiaal passend bij het thema in de bak. Laat je kindje het speelgoed eruit pakken met z'n handen, een soeplepel of een tang. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Wij hebben het nog een beetje moeilijker gemaakt en hebben pijpen ragers om de dieren heen gewikkeld.

Spelen met Gekleurd Schuim

 

 

Meng 1/4 kopje babyzeep met 1/2 kopje water. Ik heb het nu in kannen gedaan, maar meestal doe in het in een grote emmer. We hebben nu alle kleuren gedaan, maar 1 kleur is ook leuk.

 

Je doet het water en zeep met voedingskleurstof of een klodder verf in de emmer en mixt dit op de hoogste stand met de mixer. Net zo lang tot je stevig schuim krijgt. Beetje hetzelfde idee als met slagroom mixen. Het schuim is heerlijk zacht en ruikt ook heel lekker. We hebben nog wat zeedieren aan het spel toegevoegd.

 

Omdat we bezig zijn met het ontdekken van activiteiten voor hele jonge kinderen hebben we babyzeep en voedingskleurstof gebruikt. Eén of twee drupjes zijn al genoeg. Het gaf niet af aan de handen, maar trek voor de zekerheid oude kleding of een schort aan. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Kliederspel met Bloem

 

 

Altijd een succes! Wat bakjes, kopjes, schepjes en lepels erbij en lekker spelen. Een zeefje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Spelen met Haver

 

 

Rond 5 december zet ik vaak een bak met haver en wat paardjes neer. Ik krijg de opmerking best vaak, maar het lijkt me logisch dat je zelf rekening houdt met kinderen met allergieën. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Gekleurde Haver

 

 

Wist je dat je haver net als rijst kunt kleuren? Met natuurazijn en voedingskleurstof. 

 

Eetbaar Zand

 

 

We hebben van die ontbijt ringetjes in de blender gedaan. En in een handomdraai hadden we eetbaar speelzand. Ideaal voor jonge kinderen die nog alles in hun mond stoppen. Natuurlijk stimuleer je het niet om het op te eten! Maar mocht het gebeuren, is het niet erg... Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Extra opmerking: Tuurlijk spelen wij ook graag met echt zand en is dit goed voor de weerstand. Maar omdat er heel veel vraag naar veiligere manieren voor hele jonge kinderen om te kliederen zijn we deze aan het onderzoeken!

 

Gekleurd Eetbaar Zand

 

 

Wij hebben gewoon een goedkoop huismerk genomen. Maar je hebt ze natuurlijk in allerlei soorten en maten. Bijvoorbeeld ook gluten vrij. Let er bij de aller kleinsten even op dat je niet de honing variant kiest. Je hebt ze zelfs in kleurtjes! Als je ze even sorteert van tevoren kun je ook nog gekleurd zand maken. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Kliederen met Yoghurt

 

 

Doe een beetje yoghurt op een spiegel of in een grote plastic bak. Laat je kind er eerst maar eens aan voelen, rondjes draaien, lijnen en vormen maken met je vingers. Je kunt auto's of speelgoed dieren aan het spel toevoegen. Of geef de yoghurt een kleurtje met een drupje voedingskleurstof.

 

Wij spelen graag met scheerschuim, maar voor jonge kinderen die alles nog in hun mond stoppen is dit, of opgeklopte slagroom (zonder suiker) een goede vervanging. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Extra opmerking: Wij spelen ook graag met scheerschuim, maar omdat er heel veel vraag is naar veiligere manieren voor hele jonge kinderen om te kliederen zijn we deze aan het onderzoeken! 

 

Eetbare Vinger Verf

 

 

Ik krijg vaak de vraag: is deze activiteiten ook geschikt voor.... Want hij of zij stopt nog alles in de mond. Wist je dat je heel makkelijk zelf eetbare verf kunt maken. Van een schep yoghurt en een drupje voedingskleurstof.

 

Zo kunnen de aller jongsten ook heerlijk ontdekken en experimenteren met verf. Wij hebben Griekse yoghurt gebruikt, die is wat dikker. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Verven met Yoghurt IJs

 

 

We hebben de eetbare verf (yoghurt met voedingskleurstof) in een ijsklontje bakje gedaan. Wat stokjes er in gezet zodat er mee geverfd kan worden. Zie onderstaande link voor meer foto's. En zie ook het filmpje spelen met IJsklontjes.

 

Zo kunnen ook de aller kleinsten deze activiteit ervaren en ontdekken. Want daar is waar het vooral om draait! Ik kreeg wel heel veel de vraag: gaat het niet schimmelen? Het blijft wel even goed, maar op deze leeftijd gaat het vooral om het ontdekken en ervaren. Maak foto's van het proces!  

 

Kliederspel met Jelly

 

 

Breng een halve liter water aan de kook. Voeg het pakje Jelly pudding toe en roer dit flink tot de poeder is opgelost. Vul een bakje met diertjes of andere leuke speeltjes en giet de Jelly pudding eroverheen. En zet het minstens 2 uur in de koelkast. Leg er wat lepels en bakjes bij en laat je kindje lekker ontdekken, kliederen en spelen.

 

In de supermarkt konden we alleen deze rode Jelly vinden. Daarom staat er nu ook een setje Jello in de webshop. deze is ook nog eens suikervrij. Zo is de groene Jello erg leuk om combinatie met dino's. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Gekleurde Spaghetti 

 

 

Ik kleur pasta en spaghetti eigenlijk net zo als rijst. De spaghetti kook ik alleen even kort voor. Laat het afkoelen en doe er een beetje olijfolie door zodat de slierten niet aan elkaar vast plakken.

 

Ik verdeel de spaghetti in hersluitbare zakjes. Daar doe ik een scheut azijn bij en een paar drupjes voedingskleurstof. Zakje dicht en kneden maar. Tot alle pasta gekleurd is. Dan de spaghetti even goed laten drogen op bijvoorbeeld bakpapier, aan keukenpapier blijft het nogal plakken.

 

In tegenstelling tot rijst, pasta of kikkererwten is dit kort houdbaar. Maar wel eens een hele andere sensorische ervaring. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Tapioca Parels

 

Heerlijk Sensopatisch Spelen met tapioca Parels. Hier kunnen ze lekker mee Kliederen. Ze lijken erg op water parels, alleen zijn deze eetbaar en veilig voor jonge kinderen.

Laat ze even een half uurtje weken in water. Even goed uit laten lekken. en leg ze dan in een grote school. En laat je baby maar heerlijk ontdekken. Eerst gewoon lekker met de handen. Later zou je een bakje en een lepel toe kunnen voegen aan het spel.

Gekleurde Rijst

 

 

Die wat rijst in een hersluitbaar zakje. Daar doe ik een scheut natuur azijn bij en een paar drupjes voedingskleurstof. Zakje dicht en kneden maar. Tot alle rijst gekleurd is.

 

Dan de rijst even goed laten drogen. Wat bakjes, lepels en diertjes erbij en spelen maar. Je zou de rijst ook kunnen kleuren met verf, dan ben je geen azijn nodig. Maar ik gebruik altijd voedingskleurstof voor 't geval kinderen toch wat in de mond stoppen. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Voordelen van Sensopatisch Spel 

 

Blog Sensopatisch Spel

 

Lees ook zeker de uitgebreide blog over Sensopatisch Spel, met veel tips en foto's ter inspiratie. Ook lees je hier meer over de intensiteit van verschillende materialen.

 

Sensopatisch Spel 10 Daagse

 

En bekijk ook zeker de Sensopatisch Spel 10 Daagse met veel geitjes en filmpjes.

 

 

Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder. 

 

 

Wist je dat er ook een Baby Abonnement is!? Dan krijg je in de eerste week van een nieuwe maand een Sensorische Baby Pakketje thuis bezorgd. Lees in de link hieronder meer over het Maandelijkse Baby Abonnement.

 

 

En wist je dat we ook individuele en team informatie avonden en trainingen geven, zowel op locatie als hier in De Kliederschuur. In onderstaande link lees je meer over de verschillende trainingen.

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Uiteraard zullen we zodra we nieuwe baby en dreumes activiteiten hebben gedaan ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!

 

Liefs Monique van De Kliederschuur

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.