Creatieve Zomer Activiteiten

 

 

In De Kliederschuur volgen we de Seizoenen en Feestdagen. We doen dan veel creatieve activiteiten die bij het Seizoen of de Feestdag passen. Ik deel hier veel van op o.a. Facebook, maar daar zijn de activiteiten lastig terug terug te vinden. Daarom vind je hier al onze Creatieve Zomerse Activiteiten.

 

Zomerfeest 

 

 

Buisjes met Schelpjes

 

 

Flessen met Schelpen

 

 

Zomer Pittenzakjes 

 

Blauwe Rijst met Bootjes

 

 

Blauwe Scheerschuim met Bootjes

 

 

Spelen met scheerschuim is hier altijd een groot succes. Met een beetje verf kun je scheerschuim een kleurtje geven. Op de foto's zie je blauwe scheerschuim met bootjes.

 

 

Vul jbbak met scheerschuim en voeg er een aarvdrupjes blauwe voedingskleurstof of een klodder plakkaatverf aan toe. 

 

 

In de link hieronder nog een filmpje van de blauwe scheerschuim met bootjes.

 

Buiten Schilderen

 

Verf Schieten met Waterpistool 

 

 

Verdun wat verf met water, roer dit goed. Vul hiermee je waterpistool, eventueel met een trechtertje. Zet of hang buiten iets neer waar je op kunt schieten. En maak zo een prachtig kunstwerk.

 

 

We deden dit eerst met van die kleine waterpistooltjes. Maar zeker met een grote groep blijf je ze bijvullen. Daarom zijn we over gegaan op grotere waterpistolen. Te zien in het filmpje in de link hieronder.

 

Tie Dye War

 

 

Trek witte kleding aan, veiligheidsbrillen op. En vul de waterpistolen met Tie Dye Verf. Zie in de link hieronder meer foto's.

 

Tie Dye

 

 

Een zeer favoriete zomerse workshop.

 

Buiten Dansen in de Verf

 

 

Zie onderstaande links voor meer foto's en een filmpje van de voorbereidingen.

 

Verf Ballonnen 

 

 

Neem een paar stevige drinkflessen. Eerst had ik van die goedkope dunne flessen. Die knijp je plat en dan krijg je met moeite alles eruit en kun je de flessen na de tijd weg gooien, zonde dus. Deze flessen waren steviger en op de foto's kun je zien dat ze goed zijn gebleven en dat ik ze nog een keer kan gebruiken.


Doe een laagje verf in de fles. Vul hem aan met water. Dopje er weer op, of hou je vinger op het gaatje en goed schudden maar! Dan maak je een waterballon vast aan de fles. Hou de fles op de knop en knijp wat verf in de ballon. Hou de ballon ondertussen wel goed beet. Haal hem er voorzichtig af en doe er een knoopjes in. Je kunt ze het best in de wasbak of buiten klaarmaken. Voor 't geval er toch een los schiet, knapt of lek is.

 

Hou er een kleuren gevecht mee. Ga op een doek staan en gooi ze heel hoog in de lucht. Of hang een groot vel op en maak zo een groepswerkstuk. Of hang ze aan een touw en sla ze stuk met bijvoorbeeld een tak. Zie de link hieronder voor meer foto's.

 

Stempelen met een Waterballon

 

 

Zet wat bordjes met verf neer. Zet in elk bordje verf een opgeblazen waterballon. Leuk is natuurlijk als de kleuren overeenkomen. Rode waterballon in rode verf. Dip de waterballon in de verf en dan op je papier. 

 

 

Je kunt ook samen een heel groot familie of groepswerkstuk maken. 

 

 

Dip Stip Kunst

 

 

Neem een paar oude panty's en knip het broekje er af. Wij hebben er een tennisbal in gedaan, maar je zou er ook rijst of bonen in kunnen doen. Dan krijg je heel verschillende afdrukken. Ik zou er dan wel een knoop in doen, dat hebben we nu niet gedaan.

 

 

Zet wat bordjes of een grote bak met verf neer. Dip de panty in de verf en dan op je papier. Je kunt een eigen kunstwerk maken, of samen een hele grote. Bij mooi weer lekker buiten!

 

Dino Eieren

 

Doe een klein plastic diertje in een waterballon. Vul hem met water en leg ze een nachtje in de diepvries. Leg er wat houten hamertjes bij of spuitjes met warm water. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Schelpen Verven 

 

 

Heb je mooie schelpen gevonden op het strand? Ze beschilderen met ecoline geeft een mooi effect. De potjes ecoline komen van de action. Mooie kleurtjes voor een leuke prijs.

 

Schelpen en Klei

 

 

Heb je op het strand veel mooie schelpen gevonden? Of andere mooie strand schatten? Het is erg leuk om met zout brooddeeg en schelpjes je eigen strand kunstwerk te maken. Je kunt ook zelfdragende klei van bijvoorbeeld de action gebruiken. 

 

Het maken van het deeg is al super leuk: 2 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje lauw water en een eetlepel olie. Goed kneden! Maak er een mooie vorm van en versier het dan met schelpjes en laat het drogen in de zon. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Water en Schelpen

 

 

Water, steentjes, schelpjes en bootjes. Probeer ze te pakken met de tang. Je kunt ze mooi neerleggen op de spiegel. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Kliederspel met Water

 

 

Kliederspel met water is altijd leuk. Ook voor hele jonge kinderen. Water overgieten in verschillende bakjes en kommetjes blijft heerlijk.

 

Doe eens wat dieren, duplo blokken, citroenschijven, pompom balletjes of doppen in een grote bak met water en leg er wat schepnetjes bij.

 

Pop Verven en Wassen

 

 

We hebben wat scheerschuim vermengd met verf. Is heel erg leuk, maar ook makkelijker schoon te maken. Doe dit in bakjes of een eierdoos. In plaats van kwasten kun je ook wattenstaafjes gebruiken.

 

Je bent dan nog nodig je pop, of kleine popjes, een bak met water, wat verschillende borsteltjes en een handdoek. Leuke activiteit ombuigen met mooi weer te doen. Of in de badkamer. Zie de link hieronder voor meer foto's en een filmpje.

 

 

Schatten Opduiken 

 

 

Tijdens het maken van de Sensopatisch Spel setjes thema Piraten zag Roos de mooie gouden munten en kreeg het idee om ze op te duiken in het zwembad. Ze zijn er met z'n vieren nog heel lang mee bezig geweest.

 

 

Het was leuk om te zien hoe ze steeds aan het tellen waren hoeveel ze er hadden per persoon. Ook de jongste van 4 jaar. Alles optellen en kijken hoeveel ze er nog moesten zoeken. En hup, alles weer opnieuw in bad. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

 

Met jonge kinderen die nog niet kopje onder kunnen in het zwembad kun je dit ook doen met een klein laagje water in een bak. En dan de munten er uit laten pakken of vissen.

 

Verven met een Lange Tak

 

 

Heb je tijdens je wandeling een lange tak gevonden? Maak er eens met tape een kwast aan vast. Leg een vel papier, eventueel met krant eronder op de grond en zet er een bordje met wat verf bij.

 

Je kunt ook een groot papier aan de muur hangen. Dat vonden ze hier iets makkelijker. Dip de kwast in de verf en probeer een mooie tekening te maken. Het is niet zo eenvoudig als het lijkt, probeer maar eens! Je kunt er een bakje met water en een doek bij leggen om de kwast schoon te maken.

 

Verven op IJs

 

 

Doe wat water in een bakje of kommetje en zet dit in de vriezer voor een nachtje. Haal het uit de vriezer en laat het eventjes staan, zodat je het ijs er makkelijk uit kunt halen. Leg het stuk in een schaal en zet er wat verf bij.

 

Wij hebben gewoon plakkaatverf gebruikt. Zie hoe de kleuren uitlopen, smelten en mengen. Als je het blok ijs omdraait kun je nog een keer. En anders even onder de kraan afspoelen en opnieuw!

 

Verven met IJs

 

 

In plaats van verven op ijs, kun je ook verven met ijs! Vul een ijsklontbakje met verf. Je kunt de verf verdunnen met een beetje water, niet te veel want dan blijft het stokje niet rechtop staan. Maak de stokjes of takjes op maat en steek deze in de verf. Zet het dan in de diepvries en wacht tot de verf hard is geworden.

 

Haal ze uit het bakje, zet ze op een bordje en maak er een mooie tekening mee op je papier. Komen ze niet gelijk los, dan moet je ze eventjes laten staan...

 

Heb je hele jonge kinderen die er waarschijnlijk aan gaan likken, gebruik dan voedingskleurstof met water i.p.v. verf. Het is dan wel te dun om er een stokje in te zetten. Wil je dit wel, kun je yoghurt gebruiken i.p.v. water. Zie d link hieronder voor meer foto's.

 

Bellenblaas Maken

 

 

Knip een gebruikt, omgespoeld plastic flesje zonder dop door midden. Het mag ook wel iets verder dan het midden, zegmaar op 3/4. Knip dan een rondje uit bijvoorbeeld een mandarijn, citoen, avocado netje en maak dit met tape vast aan het flesje.

 

Dan kunnen we de bellenblaas zeep gaan maken. Doe een kop warm water in een kom. Los hier drie eetlepels suiker in op. Roer dan voorzichtig een eetlepel zeep (dreft) er door, het mag niet gaan schuimen. Je kunt een kleurtje geven aan het bellenblaas zeep door er ook rustig wat ecoline of voedingskleurstof door te roeren.

 

Je kunt natuurlijk meerdere kommetjes met gekleurd zeep en bellenblazen maken. Dip de bellenblaas in de zeep en blaas dan bellen op je papier. Doe het uitblazen eventueel even voor, belangrijk bij jonge kinderen! Dat ze het niet opdrinken... Je kunt ook samen een heel mooi groot kunstwerk maken. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Bellenfeest

 

 

Wist je dat je met een vliegenmepper ook hele mooie bellen kunt maken? Zo maak je het bellenblaas zeep:

 

Doe een kop warm water in een kom. Los hier drie eetlepels suiker in op. Roer dan voorzichtig een eetlepel zeep (dreft) er door, het mag niet gaan schuimen. Je kunt een kleurtje geven aan het bellenblaas zeep door er ook rustig voedingskleurstof door te roeren.

 

Je kunt zoals ons meerdere kommetjes met gekleurd zeep en bellenblazen maken. Zoals we dat doen bij dansen in de verf. Maar zonder kleurtje is het ook heel erg leuk! Dip de vliegenmepper in de kom en zwaai, spetter, draai en ontdek maar eens hoe je de mooiste bellen kunt maken. Zie onderstaande link voor een filmpje.

 

Spetten met een Vliegenmepper

 

 

Doe wat verf op bordjes, dip een vliegenmepper in de verf en sla er mee op je vel papier. Een groot stuk behang op de grond is ook erg leuk. En met mooi weer lekker buiten! Zie de link hieronder voor een filmpje.

 

Spet Draai Kunst met de Fidget Spinner

 

 

Heb je thuis nog oude spinners liggen? Leg de spinner op een vel papier. Laat hem hard draaien. Druppel of spuit er dan wat verf op. Dit kan met een knijpflesje, spuitje, of pipetje. Een heerlijke activiteit om buiten te doen, want hij spettert wel!

 

Wij hebben verf verdund met water, je kunt ook ecoline gebruiken. Je kunt zelfs meerdere kleuren gebruiken. En als de spinner uitgedraaid is kun je hem gewoon nog een keer weer laten draaien. Of je verplaatst hem net eerst een stukje op je blad. Zie onderstaande link voor meer foto's en een filmpje.

 

 

Stoepkrijtverf

 

 

We gingen eerst krijtjes raspen. Wat vonden ze dat leuk om te doen! Ik was duidelijk nog niet helemaal wakker, want ik had ze een pakje baking soda gegeven, maar er moet een lepel maïzena bij. Daarna een scheutje water en even goed roeren. De pret was er niet minder om! Zie de link hieronder voor meer foto's.

 

Je kunt ook een taste safe variant maken voor de kleintjes. Daarvoor mix je een flinke eetlepel maizena met een beetje water en een paar druppels voedingskleurstof.

 

Tipi Tentjes Maken

 


Van zelfdrogende klei en een kopje maak je rondjes. Bind vijf saté prikkers aan elkaar vast met een klein loom elastiekje. Zet deze in de klei, beetje aandrukken zodat de pootjes goed vast zitten. En zo laat je ze drogen. Je kunt deze voorbereidingen zelf of samen doen.


Als ze hard en droog zijn kun je beginnen. Knoop een draadje aan een van de stokjes. Ga met je draad naar het volgende stokje, draai er een rondje omheen en ga met je draad weer naar het volgende stokje. Hou wel een stukje open, anders kan de Indiaan niet naar binnen, dus daar ga je weer terug. Is je kleur op, maak hem vast aan het stokje of knoop er een nieuw kleurtje aan vast. Jongere kinderen kunnen het draad er ook gewoon om heen draaien.

 

Schuif een paar veertjes in het elastiek, doe hier nog wel een extra touwtje om heen. Want het elastiekje knapt na een tijdje. Dan kun je de klei nog schilderen.


De grote tipi hebben we eigenlijk op dezelfde manier gemaakt, maar dan met grote takken uit het bos, touw en stroken stof. Het eerst maken van het kleine tentje is een mooie oefening voor de grote. Zie meer foto's in de link hieronder.

 

Grote Tipi Tent

 

 

Hoe maak je nu zo'n vrolijke tipi tent? Je bent veel stof nodig. Het liefst in vrolijke kleurtjes natuurlijk. Tip: neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel. Scheur de stof in stroken. Dit vonden ze hier erg leuk om te doen. Knoop de stroken aan elkaar. Ik heb ze weer opgerold tot kleine pakketjes, zodat het voor kinderen handig is om te weven. 

 

Dan ga je op zoek naar een paar mooie takken of paaltjes. Vorig jaar hebben we takken uit het bos gebruikt. Nu hebben we een paar paaltjes gebruikt. Knoop ze met stevig touw goed aan elkaar. Zodat het al vrij stevig staat. Door straks met het stof te gaan weven, worden ze nog steviger.

 

We beginnen bovenaan. Knoop het stof vast en ga na de volgende tak. Draai het er omheen en ga naar de volgende. Is je stof op, knoop er dan een nieuwe aan vast en ga verder. Ben je een eindje naar beneden dan moet je bedenken waar je de ingang wil gaan maken. Dan ga je dus steeds weer terug en laat je een stukje open. Zie in de link hieronder méér foto's.

 

 Zomerse Slinger 

 

 

Span een stevig touw tussen bijvoorbeeld twee stoelen. Zoek mooie stofjes uit en scheur ze in reepjes. Hierdoor wil de stof wel wat gaan tafelen, maar dat geeft juist zo'n leuk effect.

 

 

Ik had vast wat inkepingen geknipt in de stof, zodat deze makkelijk te scheuren is. Deze vrolijke stofjes kwam ik tegen bij de action. Maar ik kijk ook regelmatig bij de stofjes in de kringloopwinkel. 

 

 

Leuk voor buiten, op je kamer of aan de voorgevel van je tent! 

 

Zomerse Armbandjes 

 

 

Trek met behulp van een glas een rondje over op een kartonnetje. Knip het rondje uit en teken er acht streepjes op. Maak een gaatje in het midden met een potlood of een schaar en knip de streepjes een klein stukje in. Knip dan zeven gekleurde touwtjes, leg er een knoop in en doe deze door het gat. Heb je het gat te groot gemaakt? Leg dan een extra knoop in het touw.

 

Doe de draadjes door de kleine inkepingen. Je houdt dan één streepje over. Hou deze voor je, tel dan één, twee, drie. En het derde touwtje haal je los en doe je door de inkeping voor je. Draai het rondje zodat je het lege streepje weer voor je hebt, en tel weer één...

 

Zie ook het filmpje van Joop! Je kunt eventueel met pijltjes de draairichting aangeven. Trek af en toe even aan het draad zodat er een mooi armbandje uit komt. Als hij lang genoeg is kun je hem los maken en om je pols knopen. Ook super leuk voor in de auto, of op vakantie! Zie de li k hieronder voor meer foto's.

 

Armbandjes Wolvilt 

 

 

Lekker kliederen met water, zeep en wolvilt en zo mooie armbandjes maken. En het ruikt ook nog heel erg lekker. 

 

Zomerkroon 

 

 

Knutsel samen een mooie kroon. Wij hebben bruin inpakpapier gebruikt. Plak er dubbelzijdig tape op. Maak samen een fijne wandeling en verzamel mooie takjes, blaadjes, bloemen, veertjes en plak ze gelijk op je kroon! Zie hieronder in de link een filmpje van de Zomerkroon.

 

Mooie Tegeltjes 

 

 

Deze activiteit is super leuk met kinderen, maar ook met volwassenen! Neem een tegeltje maak deze goed schoon en droog. Maak er een mooie tekening op met permanent markers (van de action) of kleur hem helemaal in met vakjes of rondjes.

 

 

Dan spuit of druppel je erop met alcohol. Niet gelijk teveel. Het moet even de kans krijgen om uit te lopen. Dan kijk je even waar je er nog wat bij kunt spuiten. Als hij goed droog is spuit je hem even in met lak zodat hij lang mooi blijft. 

 

Marshmallows Verven

 

 

Meng een paar druppels voedingskleurstof met water en beschilder de marshmallows. Laat ze goed drogen op een stuk bakpapier.

 

 

We hebben ze nog even geroosterd boven een vuurtje. Zie meer foto'zes in de link hieronder.

 

Regenboog IJsjes

 

 

Vul zes bakjes met een beetje Griekse Yoghurt. Doe er een drupje voedingskleurstof bij in en roeren maar. Schep dit dan laagje voor laagje in een ijsvormpje en zet het in de vriezer. Zie meer foto's in de link hieronder.

 

IJsjes Maken met Scheerschuim 

 

 

IJsjes maken met scheerschuim, gekleurde rijst en waterparels. Probeer met het scheerschuim een mooi ijsje te maken op het hoorntje. Of spuit het schuim in een bak (watertafel). En schep zo lekkere ijsjes in je hoorntje. Versier de ijsjes met gekleurde rijst en waterparels. Heerlijk om buiten te doen met mooi weer! Na de tijd kun je de waterparels prima omspoelen met behulp van een vergiet, zodat je deze vaker kunt gebruiken. Heerlijk om buiten te doen met mooi weer! In onderstaande links zie je meer foto's en een filmpje.

 

Spelen met Kliederschuim

 

 

Spelen met Kliederschuim ofwel Crazy Soap in het buitenkeukentje. Het schuim ruikt heel erg lekker en is wat 'steviger' dan gewoon scheerschuim. Zie de link naar het Facebook bericht hieronder voor meer foto's van het kliederfeest met de Crazy Soap.

 

Buitenkeukentje

 

 

Bekijk de Inspiratie Pagina Sensorische Spel in het Buitenkeukentje voor heel veel leuke zomerse activiteiten in het Buitenkeukentje.

 

Mooie Potjes

 

 

We hebben de potjes op een papieren bakje met bordje gezet. Zodat de verf rustig naar beneden kan druppen. We hebben dit keer de flesjes verf van de action gebruikt. Maar het wil ook goed met de flesjes van de Ikea. Of je verdund je eigen verf met wat water en gebruikt spuitjes. Laat ze goed drogen en daarna even aflakken, zodat ze ook buiten neergezet kunnen worden. Zie de link hieronder voor meer foto's.

 

 

Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder. 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Uiteraard zullen we zodra we nieuwe creatieve activiteiten op passend bij dit seizoen hebben gedaan ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!

 

Liefs Monique van De Kliederschuur

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Joke
2 jaar geleden

Ik heb met plezier ernaar gekeken. Erg leuk die activiteiten en de kinderen hebben veel plezier en zijn trots op hun werkjes.