Creatieve Kerst Activiteiten

 

 

Op Facebook delen we veel creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Wat natuurlijk op Facebook erg lastig terug te vinden is. Daarom ben ik hier op de website bezig met het clusteren van al deze creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Deze pagina ben ik nog aan het aanvullen.

 

Op Facebook delen we veel creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Wat natuurlijk op Facebook erg lastig terug te vinden is. Daarom ben ik hier op de website bezig met het clusteren van al deze creatieve inspiratie, kennis, tips, ideeën, filmpjes en foto's. Deze pagina ben ik nog aan het aanvullen.

 

Kerst Slingers aan de Baby Gym

 

Ook de baby gym kun je heel goed aanpassen aan ieder thema en seizoen. 

 

 

Dit kun je doen door sjaaltjes in bijpassende kleuren er aan te hangen. Maar ook door er eens iets anders aan te hangen. Zoals nu met Kerst deze Kerst en parel slingers. 

 

 

Hele andere structuren om te ontdekken. Blijf er er uiteraard wel bij zitten.

 

 

Als je jonge kinderen echte en natuurlijke materialen laat ontdekken. Om zo de tastzin te ontwikkelen en de zintuigen te prikkelen. Blijf je er altijd bij en observeer je. Lukt dit niet in jouw situatie, vind je het te spannend of te risicovol. Dan kun je de materialen in een sensorische zak, bal, buisje of fles stoppen.

 

In de link hieronder vind je de kerst slingers in de webshop. 

 

Sensorische Kerstballen 

 

Is je kindje nog te klein voor een sensorische bak. Of vind je dit nog te spannend omdat het nog veel in de mond stopt. Of je je gewoon echt even geen zin en tijd voor rommel.

 

Dan kun je dezelfde materialen in een buisje of fles stoppen. Ze zijn mooi om naar te kijken, leuk om mee te spelen, schudden of om mee tot rust te komen. Een sensorische zak kan ook nog, dan kunnen e nog meer voelen.

 

Voor Kerst leek het me leuk om Sensorische Kerst ballen te maken. Daarvoor heb ik transparante ballen gebruikt die je open kunt maken. Je kunt ze vullen met mooie materialen en dan weer dicht doen.

 

 

Voor Kerst leek het me leuk om Sensorische Kerst ballen te maken. Daarvoor heb ik transparante ballen gebruikt die je open kunt maken. Je kunt ze vullen met mooie materialen en dan weer dicht doen.

 

Je zou ook transparante kerstballen kunnen gebruiken waar je dan het dakje van af haalt. Maar vaak zijn deze wel van glas. Ook kun je er dan alleen maar hele kleine dingetjes in doen. Wij konden er nu zelfs één vullen met sneeuw een klein boompje en houten sterren.

 

Voor jonge kinderen kun je ze vast lijmen. Dit is wel een klusje! Bij de flessen en buizen gaat dit veel makkelijker! Maar het is ook leuk om de ballen toe te voegen aan je Sensorische Kerst bak. Dan kunnen de kinderen ze zelf vullen, open maken en weer vullen.

 

In de flessen kun je ook vloeistoffen doen. Zo hebben we mooie Kerst glitter Sensory Bottles gemaakt. In de ballen zou ik dat niet doen. Dan zou ik gaan voor materialen als veertjes, kralen of pom poms. Je kunt er ook gekleurde rijst of kikkererwten in doen. Leuk al die verschillende materialen die verschillend wegen en verschillende geluid maken. Je kunt er ook nog magnetische kerst belletjes of gewoon paperclips in doen in combinatie met een magneetstaaf!

 

 

Ik denk dan ook dat de ballen na Kerst ook nog heel erg leuk zijn. Je kunt ze net als de Sensory Bottles aanpassen aan ieder thema. En wat de ballen ook erg leuk maakt is dat ze uitnodigen tot spel. Met de Bottles speel je snel alleen. Met de ballen kun je rollen, overgooien en leuke spelletjes doen. Je gaat er al snel samen mee spelen.

 

Ik lijmde ze eerst dicht met superlijm. Dit werd alleen echt niet mooi. En de lijm resten krijg je niet weg gepoetst. Dus probeerde ik met het lijmpistool. Na even oefenen had ik de slag te pakken.

 

Neem een halve bal in je hand en doe de vulling er vast in. Leg de andere helft klaar, zodat je deze snel kunt pakken. Doe vier kleine stipjes lijmpistool op het opstaande randje en doe dan snel de andere helft er op. Ze zitten dus niet zo goed vast als de doppen van de Bottles. Die kun je echt goed vast lijmen met veel lijm. Hou daarom vooral de ballen met kleine materialen goed in de gaten met jonge kinderen.

 

 

Ons buurmeisje heeft ze uit getest! Zoals je kunt zien op de foto's vond ze het erg leuk. Ook begreep ik dat ze er al mee ging voetballen en dat ze nog heel zijn!

 

TIP:
Bied ze aan in een mooie houten schaal en laat je kindje maar ontdekken.

 

LET OP!
Laat je baby/dreumes/peuter hier altijd onder toezicht mee spelen! Zeker als je ze een bal met daarin kleine materialen geeft.

 

In de link hieronder vind je de lege kerstballen in de webshop.

 

Glitter Kerst Flessen 

 

Op de inspiratie pagina sensorische flessen lees je alles over sensorische flessen. Hoe maak je ze en wat kun je ermee, zie de link hieronder. Of bekijk de link naar de sensorische flessen in de webshop. 

 

 

Sjaals Thema Kerst

 

 

Op de inspiratie pagina sensorische sjaaltjes lees je alles over deze sjaals. Vele speeltips voor verschillende leeftijden. Of bekijk gelijk de link naar de sjaals in de webshop. 

 

Schattenmandje Kerst

 

 

Op de inspiratie pagina sensorisch schattenmandje lees je alles over deze mandjes. Hoe maak je ze en wat kun je ermee, zie de link hieronder. Of bekijk de link naar de sensorische Schattenmandjes in de webshop. 

 

Groene Rijst met Dennengeur

 

 

Aftelkalender 

 

Op social media zie je heel veel mooie opgemaakte bakken voorbij komen. Vaak door ouders en begeleiders. Met veel verschillende producten, materialen en beschilderde pegg dolls.

 

Vaak ga je dan helaas wat aan het doel van sensorisch spelen en spelen met loose parts voorbij... Wat vooral is de eigen creativiteit en fantasie van kinderen prikkelen. Het zelf ontdekken en bedenken. En natuurlijk het voelen, ruiken, zien, horen van materiaal.

 

 

 

In onze trainingen bespreken we en ervaren we ook dat iedereen verschillend reageert op materialen. Zo'n hele volle bak, met verschillende materialen kan voor sommige kinderen dan ook intens en overweldigend zijn.

 

In de Kliederschuur begin ik altijd met het materiaal, en dan voeg ik al observerend spullen toe of haal het weer weg. Mijn advies is dan ook, bouw het op. Je kunt elke dag wat toevoegen. En zo wel een week of langer met dezelfde bak spelen.

 

 

Een hele mooie manier nu voor de kerst vind ik deze aftelkalender. In ieder doosje zit iets wat je toe kunt voegen aan je kerst bak. Joop 11 jaar heeft het gemaakt voor zijn broertje van 5 jaar.

 

Voor spannende momenten is het voor kinderen altijd fijn om af te tellen. Om het inzichtelijk te maken, hoeveel nachtjes nog. Deze aftelkalender kun je dan ook vaker gebruiken. Het is ook fijn om af te tellen voor bijvoorbeeld een Verjaardag, Pasen of de Zomervakantie. En om zo je Feest, Pasen of Vakantie bak te vullen.

 

 

Nog even over de pegg dolls. Ik ben erg van blanke pegg dolls omdat die van alles kunnen zijn. Met de kerstmuts op de kerstman, maar ook jezelf, mama, papa, opa of de buurvrouw....

 

Daarmee zeg ik niet dat beschilderde pegg dolls niet goed zijn. Integendeel zo ben ik fan van de kleurenmonster pegg dolls. Ze kunnen kinderen helpen met woordenschat. En je kunt ermee van je 'invitation to play' een 'invitation to learn' maken.

 

 

Maar wat ik wil zeggen is dat we vaak teveel van tevoren invullen. Soms maak ik een mooie bak voor een foto. En als Luuk er dan mee mag spelen is het eerste wat hij doet alles eruit halen. Zelf beslissen en zelf indelen en zelf toevoegen. Geef ze zeker ook de ruimte om zelf nog wat toe te voegen!

 

In de link hieronder vind je het huisje in de webshop.

 

 

De baard van de Kerstman 

 

Na de baard van Sinterklaas dan ook maar de baard van de Kerstman. Het kan gewoon lekker op tafel, in een bak, schaal, dienblad of tray. Ik werk ook graag met spiegels. Dat geeft een extra effect.

 

 

Scheerschuim kan voor sommige kinderen best een intense ofwel een hoge prikkel zijn. Je moet dit nooit forceren! Best is om ook altijd een alternatief aan te bieden. Bijvoorbeeld rijst, macaroni of watten.

 

Kinderen die hier voor het eerst komen duiken ook vaak niet gelijk in de scheerschuim. Misschien na een poosje, als ze zien dat anderen veel plezier hebben. Of een volgende keer. Of eerst met een kwastje in plaats van met de handen.

 

 

Je kunt spelen met scheerschuim wel opbouwen. Dus zeker blijven aanbieden, maar doe dit zonder enige vorm van druk. Thuis zou je het eens kunnen aanbieden onder de douche of in bad. Lekker samen tekenen op de douchewand. Dan is het een stuk minder intens.

 

Je kunt het ook eerst eens proberen met de voeten in plaats van de handen. Soms als iets het met de handen te heftig is, kunnen ze het met de voeten wel aan. Gevoeligheid kan per lichaamsdeel verschillen.

 

 

Harde, vaste, droge stoffen zijn dus veel minder intens dan natte koude en glibberige stoffen. We zetten er een paar voor je in een rijtje van laag (minder heftig) hoog (steeds heftiger). Van droog naar nat, hoe natter hoe intenser.

 

Droge pasta, droge kikkererwten of andere bonen, droge rijst, droge haver, klei dat niet blijft plakken, droog kinetisch zand, bloem of koffie (dit blijft wat plakken aan de handen), vochtig deeg (zout deeg of koekjesdeeg), glibberige waterparels (orbeez), verf, kinder scheerschuim (crazy soap) deze is iets droger dan gewone scheerschuim, scheerschuim, slijm, modder en het hoogst zijn dan wel de ijsklontjes.

 

 

Dus daarom leek ons de watten, rijst of macaroni een goed alternatief. Je kunt twee schalen naast elkaar leggen. Een met scheerschuim en een met bijvoorbeeld macaroni. Dan kunnen de kinderen zelf kiezen, zelf aangeven waar hun behoefte ligt.
Vind je dat rijst of macaroni te veel rommel geeft als je het op tafel neerlegt in de klas. Leg ze dan eens in de Zand en Watertafel!

 

Als de baard klaar is laat ze dan heerlijk kliederen en spelen met het materiaal. Voeg dan eventueel wat bakjes en schepjes toe. Oh en nog een tip. Werk je met jonge kinderen dan kun je ook opgeklopte ongezoete slagroom of yoghurt gebruiken! En als alternatief bijvoorbeeld kokos.

 

Magnetische Kerst Bellen

 

De magneetstaaf is hier altijd een groot succes! Inmiddels hebben we er heel wat leuke magnetische materialen bij gevonden.

 

 

Ik vul vaak een bak met rijst of kikkererwten en voeg er twee magnetische materialen aan toe. Dan zet ik een bakje rechts en een bakje links. Je hoeft niks te zeggen de rest gaat vanzelf. En ze zijn druk bezig met het doorkruisen van hun middenlijn.

 

 

Voor jongere kinderen is het ook superleuk om het in een fles te doen. Dop vastlijmen en dan met de magneetstaaf langs de buitenkant van de fles.

 

Stempel en Vulvormen Kerst

 

Leuk om met te stempelen in kenetisch zand of om te vullen met bijvoorbeeld gekleurde rijst. 

 

Glitter Kerst verf Maken

 

 

Blotevoetenpad Kerst

 

 

In de Kliederschuur hebben we een blotevoetenpad gemaakt van een oude ladder. Super leuk om deze bij ieder thema te gebruiken! Wat hebben we in het Kerst blotevoetenpad gedaan?

 

 

Kerstmuts, watten als baard van de Kerstman, dennengroen, takjes uit het Kerststukje, vachtje rendier, stro uit het Kerststalletje, Kerstslinger, kralenketting, rode en groene rijst, zuurstokjes, nepsneeuw.

 

 

Waarom een blotevoetenpad ?

 

👣 natuurlijke voetmassage
👣ontspannend wanneer kinderen druk in hun hoofdje zitten
👣 Wandelen op het blotevoetenpad is eigenlijk een natuurlijke voetmassage of voetreflexologie.
👣Een ontspannende voetmassage activeert het natuurlijke genezingsproces en de energiedoorstroming van het lichaam. Door drukpunten op de voetzool te stimuleren zal de doorbloeding verbeteren, de organen worden geactiveerd en de zenuwbanen gestimuleerd. Bij een wandeling op het blotevoetenpad doe je dit op een natuurlijke en ontspannende manier. (tekst van Twinkle)

Rollen met Kerstballen door de Verf 

 

Kerstboom Stempelen 

 

We hebben een kerstboom gemaakt door te stempelen met een wc rol. 

 

 

En de kerstballen door te stempelen met watjes m een knijpertje.

 

 

Gewoon vrij stempelen met wc rol en vrolijke kleurtjes. Of stempelen met watjes en vrolijke kleurtjes zijn ook ook leuke proces gerichte activiteiten om te doen.

 

 

Zie in de link hieronder het instructiefilmpje van de kinderen. 

 

Kerstboom Marmeren 

 

 

Toveren met Keukenpapier

 

 

Vouw een stuk keukenpapier doormidden. Knip hem eventueel op de goede maat, zodat hij goed in je bakje met water past.

 

Maak een simpele tekening op de voorkant. Kerstboom, Kerstster, Kerstbal of Kerstengel met viltstiften. We gebruiken zelf graag sharpies (permanent markers), dan loopt de tekening niet zo snel uit.

 

Dan vouw je hem open. Dan zie je dat hij wat doorgedrukt is. Deze vorm kun je dan mooi inkleuren. Niet te hard drukken want dan krijg je gaatjes.

 

Zie in de link hieronder een filmpje. 

 

Kerstboom verven op Aluminium Folie 

 

Het is leuk om eens op iets heel anders te schilderen dan papier. Aluminium folie is glad en knisperend.

 

 

Wikkel een stuk aluminiumfolie om een houten plankje of een stuk karton. Schilder er bijvoorbeeld een mooie kerstboom op. 

 

 

Ben ben klaar? Haal het folie dan van het plankje af en knip hem eventueel op maat. Om het kartonnetje zou je hem ook gewoon kunnen laten zitten.

 

Verven met een Dennentakje 

 

 

Leg wat (stevig) papier, verf en dennentakjes neer en laat je kind ontdekken en experimenteren.

 

We hebben er ook een filmpje van gemaakt, zie de link hieronder.

 

Kerstkaars Maken

 

Kerstkaarten Maken 

 

Kerstmuziek 

 

Kerstboom op je Broodje

 

 

Roer een drupje voedingskleurstof door een beetje zachte roomboter. 

 

 

En verf een mooie Kerstboom of Kerstster op je broodje. Eventjes kort in de oven en smullen maar!

 

 

Zie in de link hieronder het filmpje: verven op je broodje. 

 

 

Kerstboom Hanger

 

Voor wie afgelopen Herfst de kastanje boortjes mee heeft genomen hier bij de Kliederschuur. We zijn er nu super leuke kerstboom hangers mee aan het maken. 

 

 

Je vindt de boortjes is de link hieronder in de webshop. 

 

 

Kerststukje Maken

 

 

Het was weer super gezellig en goed verzorgd bij Hilda en Robert van StudioDeco. En Roos was zo blij dat ze dit jaar ook mee mocht.

 

 

Sensorische Kerst Pakketten voor Volwassenen 

 

Winterfeest 

 

Vier keer per jaar organiseren we een Seizoensfeest bij De Kliederschuur. Deze dagen kun je zien als open dag en je bent dan welkom om een kijkje te nemen bij De Kliederschuur. Je gaat in ieder geval naar huis met heel veel inspiratie voor het aankomende seizoen!

 

Wat kun je deze keer verwachten?

 

- Lichtjestocht Kerstverhaal
- Sensorische en creatieve Kerst activiteiten
- Donker en Licht
- Glow in the Dark
- Potje rijst uitzoeken en geuren
- Sensorische kerst fles maken
- Gezelligheid en lekkers
- Live Muziek
- Workshop mooie feestharen
- Heel veel inspiratie opdoen
- Vele leuke aanbiedingen!

 

 

Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder. 

 

 

Wist je dat er ook een Baby Abonnement is!? Dan krijg je in de eerste week van een nieuwe maand een Sensorisch Baby Pakketje thuis bezorgd. Lees in de link hieronder meer over het Maandelijkse Baby Abonnement.

 

 

En wist je dat we ook individuele en team informatie avonden en trainingen geven, zowel op locatie als hier in De Kliederschuur. In onderstaande link lees je meer over de verschillende trainingen.

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.