Sensorische Schattenmandjes

 

Schattenmandjes ofwel Sensory Baby Treasure Baskets zijn mandjes met allemaal prachtige materialen om te ontdekken! Je zou ze ook nog kringloop mandjes kunnen noemen, want veel materialen komen vaak van de kringloop.

 

Een schattenmandje is een lage mand die is gevuld met allemaal alledaagse, natuurlijke en huishoudelijke artikelen. Het is een mand met verschillende vormen, texturen, gewichten, kleuren, geuren en maten.

 

Een schattenmandje is geschikt voor baby's die al rechtop kunnen zitten. Maar door de verschillende materialen hebben de mandjes vaak ook een aantrekkingskracht op peuters en kleuters.

 

 

Hoe maak je zo'n prachtig mandje? Eerst ben je natuurlijk een (laag) mandje nodig. Dan ga je op zoek naar allemaal prachtige materialen. Kijk eerst maar eens in huis wat je kunt vinden. En vergeet zeker ook niet om een bezoekje aan de kringloop of rommelmarkt te doen.

 

Uiteraard bekijk je de materialen goed! Zijn ze heel? Zijn ze geschikt voor de leeftijd? En vooral bij de metalen materialen kijk je of ze niet te scherp zijn.

 

Doe de materialen mooi in het mandje. Bied het aantrekkelijk aan. Zet het neer op de grond en laat je baby/peuter/ kleuter maar ontdekken. Een baby die kan zitten kan er zo goed bij en heeft de ruimte om de materialen rustig te ontdekken.

 

 

Want wat is hard en wat is zacht? Licht en zwaar? Voelt en proeft koud? Maakt geluid? Het is dus een hele sensorische ervaring voor je jonge kindje!

 

Omdat je echte materialen aanbiedt aan jonge kinderen blijf je er altijd bij en hou je toezicht. Je kunt mee spelen, maar gewoon er bij zitten en ze laten ontdekken is ook goed.

 

Met een schattenmandje prikkel je dus de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kindje met natuurlijke materialen en materialen uit de echte wereld. Je biedt ze een Sensoriche ervaring. En je stimuleert het ontdekken en onderzoeken van de wereld om hun heen.

 

 

Als je met je handen allerlei verschillende materialen mag aanraken, leer je hoe deze verschillende materialen aanvoelen. Leer, glas, metaal, hout, stof, steen. Het voelt en weegt allemaal anders.

 

Als je dit nooit mag aanraken, dan leer je dit ook niet. En als je deze materialen vaak hebt aangeraakt dan weet je het een volgende keer. Zo weet je op een gegeven moment zonder het aan te raken dat een doek licht is en een steen zwaar is.

 

Door het aanraken van verschillende materialen krijgt je lichaam ook veel informatie binnen over waar je lichaam zich bevindt. En hoe je je beweegt, want je voelt wat je doet.

 

Hierdoor worden kinderen zich heel bewust van hun eigen lichaam, en het bewegen van het lichaam. Dit geldt voor alle sensorische activiteiten waarbij je beweegt en er tegelijkertijd tactiele prikkels (via je huid) binnenkomen.

 

 

Je kunt ook kleuren of thema's aan de mandjes koppelen. Als ook nog thema's koppelen als mandje rood, geel, boerderij, voelen, vormen ...

 

Ieder mandje is uniek, er is er dus maar 1 van. In de mandjes zit een combinatie van gevonden materialen, nieuwe materialen en uiteraard iets van de Kliederschuur. Zoals een baby sjaaltje, Sensory bottle, Sensory buisje of houten bijtring met gekleurde linten.

 

 

Nog een laatste tip. Die volle mandjes zien er prachtig uit. Maar zeker bij baby's hoef je ze niet altijd zo vol aan te bieden. Bied eerst maar eens een paar materialen aan. Daarom worden de mandjes ook geleverd in een mooie opbergdoos.

 

Leg bijvoorbeeld eerst maar eens 4 stuks in de mand. Dan kun je materialen toevoegen, afwisselen en steeds weer zorgen voor een verrassing. Zo houdt het kind overzicht en zijn aandacht vast, voor de spulletjes die in het mandje liggen.

 

Ik zeg altijd sensopatisch spel is voor alle leeftijden. Zie hieronder dan ook een schattenmandje voor ouderen en mensen met dementie. Meer hierover lees je in de link eronder op de inspiratie pagina activiteiten voor ouderen. 

 

 

Hieronder kun je ter inspiratie alle mandjes bekijken die we tot nu toe hebben gemaakt. En via de link hieronder kun je zien welke schattenmandjes er momenteel te koop zijn.

 

 

Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder. 

 

 

Wist je dat er ook een Baby Abonnement is!? Dan krijg je in de eerste week van een nieuwe maand een Sensorische Baby Pakketje thuis bezorgd. Lees in de link hieronder meer over het Maandelijkse Baby Abonnement.

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Uiteraard zullen we zodra we nieuwe Schattenmandjes hebben gemaakt ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!

 

Liefs Monique van De Kliederschuur

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.