Sensopatisch Spel voor Ouderen (Dementie)

 

Ik krijg best vaak de vraag of je Sensopatisch Spel ook kunt doen met ouderen. En vaak met ouderen met dementie. En of ik daar leuke ideeën voor heb.
Ik denk zeker dat dit heel goed kan! Dus tijd om hier eens wat over te delen.

 

Ik denk dat veel van de baby materialen als de sjaaltjes, sensorische flessen, schattenmandjes en kastjes hier erg geschikt voor zijn. Ik denk dat de sensorische flessen en dan vooral die met vloeistof en materialen die heel rustig heen en weer bewegen, heel rustgevend kunnen werken.

 

 

Maar waar ik wat dieper op in wil gaan dit keer zijn de Schattenmandjes en Schattenkastjes. Die je vult met allemaal verschillende materialen. En die je ook wel Kringloopmandjes kunt noemen. Ik denk dat deze heel goed aansluiten bij deze doelgroep. Omdat je ze kunt vullen met allemaal mooie schatten van vroeger.

 

Op de foto's zie je een voorbeeld van een schattenmandje en een schattenkastje die gevuld zijn met allemaal mooie materialen van vroeger. Deze materialen zijn heel algemeen. Dit mandje of kastje zou je daarom heel goed op de groep neer kunnen zetten. Je kunt hierin dan ook heel goed variëren met seizoens gebonden of thema gerichte materialen.

 

In een mandje zie je gelijk wat er in zit. Daarom lijkt mij voor deze doelgroep een Schattenkastje nog geschikter. Je kunt steeds wat andere materialen verstoppen in de vakjes. En ze moeten er wat moeite voor doen om een lade open te maken en er uit te halen wat er in zit. Dus ze zijn gelijk even actief bezig.

 

 

Maar wat mij nog mooier lijkt. Vooral voor de ouderen die steeds stiller worden en de ouderen met dementie. Is om een heel persoonlijk schattenmandje of schattenkastje te maken, een herinnering mandje of kastje. Door de zintuigen van iemand met dementie op een positieve manier te prikkelen, zal hij of zij zich ontspannen en veilig voelen.

 

Ik zou zo'n mandje of kastje dan vullen met materialen die heel persoonlijk voor deze persoon zijn. Spullen die echt bij het verleden van deze persoon passen. Ga op zoek naar materialen die een beroep doen op zien, voelen, horen en ruiken. Want hoe meer zintuigen er worden geprikkeld hoe groter de kans is op activering, beleving, herinneringen en gevoelens.

 

 

Waar je aan kunt denken bij het verzamelen van spulletjes voor een persoonlijk schattenmandje of kastje: omgeving van opgroeien, gewoontes van ouders, beroepen van ouders, iets persoonlijks van toen deze persoon heel jong was, eigen hobby 's, sport, geloofsovertuiging, interesses, vaste rituelen, bijzondere vakantie, uitgevoerde beroepen, typerend voor partner of kinderen...

 

Zorg daarnaast voor veel verschillende materialen en texturen als metaal, hout, stof, glas, natuurlijke materialen en iets met een vertrouwde geur. Zo prikkel je de natuurlijke nieuwsgierigheid met natuurlijke materialen en materialen uit de echte wereld en zorg je voor een sensorische ervaring.

 

Door het aanraken van verschillende materialen krijgt je lichaam ook veel informatie binnen over waar je lichaam zich bevindt. En hoe je je beweegt, want je voelt wat je doet. Dus ook een fijne activiteit om het lichaamsbesef bij ouderen met dementie te prikkelen.

 

 

Keer op keer de laadjes van het schattenkastje open maken en herinneringen op doen. Die er waarschijnlijk voor zullen zorgen dat ze er over gaan vertellen. En dat er zo mooie verhalen los komen. Een hele waardevolle activiteit dus.

 

Je kunt zelf een persoonlijk mandje of kastje maken, of als het lukt samen met de persoon in kwestie. Ben je begeleider en ken je de persoon zijn verleden niet zo heel goed, dan kun je het ook samen met een familielid doen. Doordat de spullen een verhaal hebben gaan ze veel meer leven. En dit geeft je als begeleider aanknopingspunten voor mooie gesprekken.

 

Ik deel hieronder de links naar de inspiratie pagina's van het Schattenmandje en Schattenkastje. Hier lees je meer over hoe je de mandjes en kastjes kunt maken, aanbieden en waarom het aanbieden van al die verschillende materialen zo goed is. Met daarbij veel inspiratie foto's.

 

 

Het schattenmandje en kastje van de foto's kun je vinden in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Wist je dat we ook individuele en team  informatie avonden en trainingen geven, zowel op locatie als hier in De Kliederschuur. In onderstaande link lees je meer over de verschillende trainingen.

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Uiteraard zullen we zodra we nieuwe activiteiten rondom sensopatisch spel met ouderen hebben gedaan ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!

 

Liefs Monique van De Kliederschuur

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.