Sensopatisch Spel in het Buitenkeukentje

 

Op Facebook komen de meest mooie buitenspeelkeukens voorbij. En ik heb ook zo mijn ideeën over een mooie buitenspeelkeuken in de toekomstige ontdektuin bij de Kliederschuur. Maar een buitenkeukentje hoeft helemaal niet ingewikkeld. Met een paar oude planken en wat potten en pannen van de Kringloop kom je al een heel eind. We hebben deze eens in elkaar geflanst en de kids hebben er al drie jaar heel veel plezier van! Wat ze vooral fijn vinden is als er flink wat 'werkruimte' is. Zie in de link hieronder meer foto's.

 

 

Er zijn dan ook al heel wat toverdrankjes, moddertaartjes en bloemensoepjes gemaakt in het buitenkeukentje. Het buitenkeukentje is trouwens echt niet alleen in de Zomer leuk. Er kan het hele jaar door in het buitenkeukentje gespeeld worden. Wissel af en voeg eens een nieuwe spel impuls toe. Bekijk maar eens wat wij allemaal al voor sensorische activiteiten in het buitenkeukentje hebben gedaan. 

 

 

Oude Kast, Tafel of Dressoir 

 

 

Ook van een oude tafel, kast of dressoir kun je gemakkelijk een leuke buitenkeuken maken. Vul hem niet van tevoren teveel in. Mijn ervaring is als ze maar flink wat 'werkruimte' hebben. En mooie potten, kannen, lepels en pannen van de kringloop.

Potten en Pannen van De Kringloop 

 

 

Breng eens een bezoekje aan de kringloopwinkel. En verzamel mooie oude potten, pannen, lepels en dergelijke voor in je buitenkeukentje. 

 

Geurende Kruidenblaadjes

 

 

Wij hebben naast het buitenkeukentje een tractor wiel met daarin allemaal geurende kruidenplantjes staan. Deze mogen geplukt worden om er vervolgens heerlijke soepjes mee te maken. 

 Zithoekje van Boomstammetjes

 

 

Bij het Buitenkeukentje hebben we ook een heel simpel zithoekje gemaakt van boomstammetjes. 

 

Schijfjes Fruit 

 

 

Voeg eens wat schijfjes fruit als sinaasappel, citroen, limoen of schijfjes komkommer toe aan het spel in het buitenkeukentje. Uiteraard met wat munt blaadjes uit het kruidentuintje en met dit warme weer kunnen de ijsklontjes niet ontbreken.

 

 

Ik heb tevoren wel alle potjes en pannetjes even in de vaatwasser gezet. Want natuurlijk moet er ook geproefd worden. Roos maakte Luuk ook nog even goed duidelijk dat hij er dit keer geen zand bij mocht doen. Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Bloemen uit de Tuin of Berm

 

 

Pluk tijdens een wandeling of gewoon in je eigen tuin of berm wat bloemen. En voeg deze toe aan het buitenkeukentje.

 

Oude Bloemen 

 

 

Voordat je een bos bloemen weg doet kun je er je kind mee laten spelen en ontdekken in het buitenkeukentje.

 

Melk en Bloemen

 

 

Vul de potten en pannen met water en voeg er een scheutje melk aan toe voor een magische melk effect. Na het spelen moet je de pannetjes goed schoonmaken. Met warm weer wil het nog wel gaan schiften als je het laat staan... Zie onderstaande link voor meer foto's.

 

Spelen met Bevroren Bloemen

 

 

Leg wat bloemen en bloemblaadjes in de vakjes van het ijsklontbakje. Dit kan van een oude bos bloemen zijn, bloemen uit je tuin, of geplukte bloemen uit de berm. 

 

 

Voeg er water aan toe en zet het in de vriezer. Leg ze in een schaal en laat ze smelten met een pipetje en warm water. Of voeg ze toe aan je buitenkeukentje.

 

Gekleurd Water

 

 

Vul een paar potjes met water en voeg er een paar druppels voedingskleurstof aan toe. Met wat pipetjes erbij kan er heerlijk geëxperimenteerd worden in het buitenkeukentje.

 

Gekleurde IJsklontjes 

 

 

In plaats van gekleurd water is het ook heel leuk om een keer gekleurde ijsklontjes aan te bieden in het buitenkeukentje. Doe wat water in het ijsklontbakje. Voeg er drupjes voedingskleurstof aan toe. Één drupje per vakje is voldoende. Roer het eventueel nog even door en zet het dan in de vriezer.

 

Waterparels

 

 

Omdat waterparels biologisch afbreekbaar zijn kun je er ook heel goed mee spelen in het Buitenkeukentje. Met dit warme weer natuurlijk erg leuk in combinatie met ijsklontjes. Na 2 weken worden ze wat broos en kun je ze stuk knijpen.

 

Wel zo fijn buiten, want binnen kunnen ze alle kanten op stuiteren. Ze zijn niet zo makkelijk op vegen als bijvoorbeeld rijst. Daar bied ik ze binnen ook vaak aan in een laagje water of scheerschuim. En eigenlijk ook altijd wel met de scooper erbij. De scooper kun je vinden bij de basis materialen sensopatisch spel.

 

Stoepkrijt Raspen 

 

 

Wat hebben ze zich hier lang mee vermaakt in het Buitenkeukentje. Raspen, mengen, roeren, soepjes, papjes en andere prakjes maken.

 

 

Ze hebben heerlijk gekliederd! Vaak spuit ik na de tijd het keukentje even schoon met de tuinslang. En soms, zoals nu dus, de pannetjes ook maar even in de vaatwasser.

 

Toverdrankjes 

 

 

Met wat zeep, baking soda en azijn kun je super toffe toverdrankjes maken. En nog specialer natuurlijk met echte toverdrankglaasjes. 

 

Kliederschuim in het Buitenkeukentje 

 

 

Spelen met Kliederschuim ofwel Crazy Soap in het buitenkeukentje. Het schuim ruikt heel erg lekker en is wat 'steviger' dan gewoon scheerschuim. Zie de link naar het Facebookbericht hieronder voor meer foto's van het kliederfeest met de Crazy Soap.

 

Moddertaartjes

 

 

Het buitenkeukentje wordt ook wel vaak modderkeukentje genoemd. Met zand en water kunnen er heerlijke moddersoepjes en taartjes gemaakt worden. 

 

Heksenketel

 

 

Maak een simpele heksenketel van wat takken uit het bos en een mooie oude ketel van de kringloop en zet deze bij je buitenkeukentje. Zodat er heerlijke heksensoepjes gemaakt kunnen worden. 

 

IJsjes Maken

 

 

In de Winter, zeker als er sneeuw ligt is het erg leuk om ijsjes te maken in het buitenkeukentje.Tover sneeuwballen om tot bolletjes ijs. Zie de link naar het Facebookbericht hieronder voor meer foto's.

 

Wintersoepjes

 

 

Ook in de Winter kan er prima in het Buitenkeukentje worden gespeeld. Dit keer hebben we producten toegevoegd die overgebleven en oeps vergeten (cranberries) waren van het Kerstdiner. Aangevuld met dennentakjes, dennenappels en kaneelstokjes.

Schoonmaken 

 

 

Vaak spoel ik het keukentje even om met de tuinslang. En vul ik gelijk weer de pannetjes met water. En zo af en toe stop ik alle pannetjes even in de vaatwasser. 

 

Heb je geen zin in alle voorbereidingen? Van veel van de bovenstaande activiteiten hebben we leuke pakketjes gemaakt. Deze kun je vinden in de webshop van de Kliederschuur, zie de link hieronder. 

 

 

Wil je ook op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, toffe creatieve inspiratie, activiteiten in de schuur en de aller nieuwste blogs, acties en producten in de webshop? Schrijf je dan snel hieronder in voor De Nieuwsbrief van De Kliederschuur. En ontvang een kortingscode voor 10% korting die je kunt gebruiken in de webshop van De Kliederschuur.

 

 

Uiteraard zullen we zodra we nieuwe leuke activiteiten hebben gedaan in het buitenkeukentje ze hier toevoegen. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten!

 

Liefs Monique van De Kliederschuur

 

 

Ben je met een van de activiteiten aan de slag gegaan? We zouden het leuk vinden als je een reactie achter laat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.