Spel Rotatie

 

 

Ik weet het nog goed, bij de eerste denk je dat je alles nodig hebt en krijg je ook ontzettend veel. Ook was ik jong en nog best ontwetend op dit gebied. Onze oudste Joop kon in de box echt fantastisch spelen. Ik bood hem bijvoorbeeld wat blokken aan en daar kon hij dan heel lang geconcentreerd mee spelen.

 

Maar op een gegeven moment, toen hij uit de box was en in de kamer speelde, was dit echt helemaal weg. Het halve voorhuis van onze boerderij stond op dat moment ook vol met speelgoed, boeken en veel andere gote plastic geluidmakende speeldingen. Alles werd gepakt en omgegooid, hij kon zich niet ergens op concentreren.

 

Het was dus duidelijk overweldigend en veel te veel voor Joop, hij kwam niet tot spel. Ik ben er toen op gevoel eens flink doorheen gegaan. Alles wat stuk was heb ik weg gedaan. En waar ik echt niet blij van werd: veel plastic en geluid makend speelgoed op batterijen, wat de fantasie totaal niet stimuleert. En speelgoed dat totaal niet meer aansloot bij Joop, heb ik weg gegeven of naar de kringloop gedaan.

 

Nadat ik alles had uitgezocht heb ik een groot deel van het speelgoed dat ik wou houden in bakken boven neergezet. En een klein deel overzichtelijk en uitdagend beneden neer gezet. Hiermee ben ik kijkend naar Joop gaan rouleren. En ik had weer een jongetje dat heerlijk ging spelen!

 

Ik ben dit bij alle kinderen zo blijven doen. Niet te veel tegelijk aanbieden, het overzichtelijk houden. Eerst opruimen voordat je wat nieuws gaat doen. Kijken waar de interesses liggen en dan rouleren. En in de loop der jaren is er steeds meer plastic speelgoed de deur uit gegaan en zijn we meer duurzaam, hout en open eind speelgoed gaan gebruiken.

 

Ik ben me er gaandeweg ook steeds meer in gaan verdiepen en we zijn steeds meer gaan doen met Sensopatisch Spel, Loose Parts, Echte Materialen, Natuurlijke Materialen en Kosteloos Materiaal. En door mijn ontwikkeling omtrent de Kliederschuur en de trainingen die we nu geven ben ik nu met onze jongste Suus nog bewuster bezig met het aanbieden van speelgoed.

 

We hebben nu een prachtige oude open Montessori kast in huis staan. En ik ben heel bewust bezig met speelgoed rotatie, ofwel toy rotation. Onze eerste kast was zwart & wit, daarna zwart wit en rood, we hebben hier nu nog groen aan toe gevoegd en dan gaan we over naar alle kleuren en thema's.

 

Zwart Wit Kast 

 

 

Als je speelgoedrotatie ofwel toy rotation toepast heb je vaak een open kast in je woonkamer staan waar je speelgoed in zet dat de kinderen zelf mogen pakken. En een plek waar je de rest van het speelgoed bewaard, hier kunnen ze niet bij. Ik de open kast staat niet teveel speelgoed en staat het mooi gepresenteerd. Dit zorgt er ook voor dat het weer gemakkelijk op te ruimen is. Zo'n 1 keer in de twee weken of per maand wissel je het speelgoed om.

 

 

Lees hier meer over contrastkleuren bij baby's: https://www.dekliederschuur.nl/inspireren/sensopatisch-spel-voor-baby-dreumes/contrastkleuren-voor-baby-s

 

Suus is uiteraard nog te klein om het zelf te pakken, dus dat doen wij. Bijkomend voordeel is dat het voor de andere kinderen ook duidelijk is waar Suus mee mag spelen. We bespreken even wat in de kast ligt, andere dingen mogen niet. Zo is Luuk op het moment erg druk met knex, die kleine stukjes mag ze niet hebben, dat is duidelijk en dat gaat goed.

 

Vooral in heb begin bied je maar een paar dingen tegelijk aan en blijf je erbij. Drie pittenzakjes, buisjes of spulletjes uit het schattenmandje wat verschilt van vorm, gewicht, kleur en of textuur is eerst al meer dan genoeg om te ontdekken. Uiteraard blijf je erbij en kijk je goed naar je kindje. Zeker als je iets boven het kind hangt aan een mobile of baby gym. Haal het weg als je kind het niet meer fijn vindt.

 

 

Als je gaat wisselen hoeft je echt niet alles om te wisselen, maar kijk naar de interesses van je kind. Daar waar veel mee gespeeld wordt kun je laten staan. En dat wat in de kast blijft staan, waar het kind niet naar taalt, haal je weg. Je kunt het prima later nog eens aanbieden misschien vindt hij het dan wel leuk.

 

Heeft je kind ergens heel veel interesse in: gooien, kleuren, vormen, voertuigen, dieren, tellen? Dan kun je hier op inhaken door spullen die hier goed bij passen in de kast neer te zetten. Ook kun je meegaan met seizoenen, feestdagen of een thema wat bijvoorbeeld op de opvang of school aan bod komt.

 

Zwart Wit Rood Kast

 

 

Je zult zien dat na een speelgoed rotatie ofwel wisseling weer veel beter met het speelgoed gespeeld wordt. Zo had hier het speelkeukentje in December plaats gemaakt voor de Kerstboom. Nadat de boom eruit was en het keukentje er weer stond, werd er weer volop mee gespeeld.

 

Doen jullie al aan speelgoed rotatie? In onze trainingen bespreken we hoe je dit kunt doen met
Sensopatisch Spel, Loose Parts, Echte Materialen, Natuurlijke Materialen en Kosteloos Materiaal. Bespreken we wanneer je wat kunt aanbieden en hoe je dit kan aanpassen aan thema's. Ook bespreken we hoe je dit kunt toepassen als je werkt met jonge kinderen. Lees in de link hieronder meer over de trainingen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.