Kinderwerkplaats

 

Ik heb er komend jaar voor gekozen om zelf alleen in de ochtenden activiteiten te doen in De Kliederschuur. Zodat ik er 's middags voor onze eigen 5 kids kan zijn.

 

Wel wil ik heel graag de Kinderwerkplaats door laten gaan. En daarvoor komt Minke van Minke's Knutsel-tijd hier eens in de maand op de zaterdag in De Kliederschuur. 

 

We hebben Minke leren kennen tijdens een tweedaagse hier in De Kliederschuur en ze heeft zelf ook een Kinderatelier. Hier doet ze soortgelijke activiteiten, maar maakt ze ook portfolios met kinderen.

 

Een hele mooie aanvulling vonden de wij. De Kinderwerkplaats blijft zoals hij was. Allemaal verschillende creatieve activiteiten verspreid door de hele ruimte. Alleen gaat niet al het gemaakte werk mee naar huis, maar gaat Minke met de kinderen portfolios maken. 

 

"Onze meiden van 6 en 8 hebben zich heerlijk uitgeleefd! Echt heel leuk, ze hebben echt heel veel gedaan. Echt een aanrader!"

 

De Kinderwerkplaats is op zaterdag 11 februari, 4 maart, 8 april, 6 mei, 3 juni & 1 juli in De Kliederschuur van 11:00 - 12:30 uur. En je kunt een plekje reserveren in de online agenda van De Kliederschuur. Hieronder stelt Minke zich voor.

 

Voorstellen Minke

 

Ik ben Minke Brattinga en ik ben, net als kinderen, GEK OP KNUTSELEN! 

Knutselen betekent heel veel voor mij, een uurtje knutselen per dag, geeft mij rust en heel veel voldoening. Mijn handen zijn mijn gereedschappen, die ik gebruik om ergens vorm aan te geven. De ene keer knutsel ik graag met papier, de andere keer weer met inkt of verf. Kleuren met kleurpotloden kan ook heel ontspannend werken. In deze gejaagde tijd, waarin er veel van mij wordt gevraagd, moet ik af en toe even een momentje van ontspanning nemen. 

 

Knutselen is voor mij ook een grote emotionele uitlaatklep. Mijn stemming van de dag of een gevoel wat in mij naar boven komt, kan bepalend zijn voor het materiaal waar ik mee wil gaan werken. Ook de kleurkeuze kan opeens een emotie in mij naar boven halen. Ik ben daardoor creativiteit ook gaan zien als een vorm van therapie.

 

Kinderen zijn altijd al mijn doelgroep geweest. Na 30 jaar werken in de kinderopvang vind ik knutselen nog steeds een hele waardevolle bezigheid voor kinderen. Juist kinderen hebben die creatieve impuls nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Door de creativiteit bij kinderen te stimuleren, worden de hersenen weer geprikkeld om zelf oplossingen te bedenken en daar met je handen weer vorm aan te geven. 

 

Ook mijn kinderen (inmiddels 25 en bijna 22 jaar) zaten vroeger regelmatig bij mij aan de keukentafel te knutselen! Er kwamen zelfs buurtkinderen bij mij aan de deur of ze mochten komen knutselen! Dat bracht mij op het idee om in 2009 maar een kinder-knutselclub aan huis te starten! Vanaf 2017 heb ik er officieel een knutselbedrijf van gemaakt, genaamd Minke’s Knutsel-tijd. Ik heb gelukkig al een aantal jaren de mogelijkheid om een leeg lokaal te huren in een basisschool in Wieringerwerf (NH), waar ik mijn eigen Knutselatelier van heb gemaakt. Hier organiseer ik creatieve activiteiten voor zowel kinderen als voor volwassenen. 

 

 

Procesgericht Knutselen… 

Ik probeer kinderen altijd uit te dagen om de creativiteit uit zichzelf te halen. Kinderen hebben nu al een hoog verwachtingspatroon van zichzelf, waardoor ze erg onzeker worden. Ze vergelijken zichzelf vaak met een ander. Tijdens de activiteiten leg ik de nadruk op het proces waar ze mee bezig zijn en niet op het resultaat. Ik laat ze kennis maken met verschillende materialen en technieken, zodat ze zelf de mogelijkheden kunnen onderzoeken om iets voor zichzelf te creëren. De creaties die ze maken doorlopen verschillende fases, waardoor ze uiteindelijk hun eigen gemaakte project, zelf zien ontstaan.  

 

Kinderen willen het liefst alles wat ze maken bewaren… 

De meeste creaties die de kinderen tijdens de Kinderwerkplaats maken kunnen ze verwerken in een Betekenisvolle Journal. Wat voor een volwassenen vaak niks voorstelt, is voor een kind vaak heel waardevol, vooral als hij of zij het zelf heeft gemaakt. Ze zijn er trots op en willen het dan ook bewaren, het liefst in een eigen gemaakt creatief dagboek om later op terug te kunnen kijken. 

 

Verschillende maten Journals… 

Voor het maken van journals, heb ik een eigen inbindsysteem bedacht en samen met een bedrijf ontwikkeld en op de markt gebracht. Met dit systeem kun je verschillende soorten journals maken, groot, klein, dik, dun.  Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Eigenlijk alles wat voor jou waarde heeft kun je met dit inbindsysteem in boekvorm inbinden en bewaren.  

 

 

Nadat ik de Kliedertraining van de Kliederschuur had gedaan en Monique een oproep deed voor nieuwe activiteiten voor in de kliederschuur, heb ik mij direct aangemeld om mijn Journal activiteiten toe te voegen aan de Kinderwerkplaats. Ik ben dan ook heel blij nu deel uit te mogen maken van het team van de Kliederschuur.

 

Naast de Kinderwerkplaats, mag ik ook nog de creatieve kliederfeestjes in de kliederschuur verzorgen. Aangezien ik sinds de Kliedertraining ook in mijn eigen atelier de Kliederactiviteiten van de Kinderwerkplaats heb toegevoegd, kunnen deze activiteiten nu in 2 verschillende provincies in Nederland plaatsvinden. Voor de activiteiten in mijn Knutselatelier in Noord Holland, kun je een kijkje nemen in mijn activiteitenagenda. Zie de link hieronder.

 

Foto's van De Kinderwerkplaats